Врачанска екопътека

Врачанската екопътека е известна още и като Згориградска или екопътека Боров камък. Разходката трае около два часа, а маршрутът не е много натоварващ, като се изключат няколко по-стръмни участъци.

Пътеката започва от село Згориград и стига до хижа Пършевица. Пътят от София до Враца трае около час и четиридесет минути, а разстоянието е приблизително 110 км. Згориград се намира на около 6км от Враца и до селото може да се вземе такси.

Пътеката следва река Лева по склоновете на Врачанския Балкан. По система от мостове и стълби след изкачване се стига до водопад Боров камък, чиято височина е 63 метра. Преди създаването на екопътеката водопадът е бил малко познат и почти недостъпен.

От там се продължава към планинска поляна, където може да се почине, преди да се насочите към хижа Пършевица. Спускането от хижата до Враца трае около два часа и половина.

Съществува и съкратен маршрут. От полянката можете да се върнете по планинска пътека в Згориград. Хубаво е да се внимава, тъй като маркировката не е много добра.

Галерия

borov_kamuk39.jpg