Вратцата

Вратцата е проход в България в Природен парк “Врачански Балкан”. В средновековието е наричан Вратица. В пролома са запазени останки от средновековната крепост Вратица (10 – 12 век).

Простира се на площ от 2 ха. През него минава шосето за с. Згориград, хижа Пършевица, пещерата Леденика и едноименния туристически комплекс.

Проходът е ждрело на река Лева и е красив и внушителен скален масив. Обявен е за природна забележителност през 1964 година. Символ е на град Враца и се свързва с името на града.

Алпинизъм

Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров (над 400 м.) и са най-популярният алпийски обект в България. Делят се на Централна стена, Източен и Згориградски масив.

По тях са трасирани над 140 алпийски маршрута с различна категория на трудност, някои от които са емблематични за българския алпинизъм – “Огледалата”, “Втори конгрес”, “Винкела”, “Кучешки зъб” и др. Спецификата на скалния релеф и изискванията за безопасност са наложили в последните години преекипирането на туровете със съвременни клинове.

Катерачните маршрути в района надхвърлят 300.